Verklarende Woordenlijst

Orthomanipulatie

Orthomanuele geneeskunde gaat uit van de normale anatomische positie van de skeletcomponenten en symmetrie van de wervelkolom. Een afwijkende wervelstand kan pijn, bewegingsbeperking en functieverlies veroorzaken.

Orthomanipulatie (ortho (Gr.) betekent "recht" of "juist") kan worden gedefinieerd als een manipulatie door een pulserende kracht en /of een snelle impuls op een benig onderdeel van de wervelkolom met een gestoorde stand/functie, gebruikmakend van een kleine hefboom binnen een segment. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een uitgangshouding die of een tractie, dan wel een kracht in de gewenste richting genereert. Corrigeren van een afwijkende stand vergt doorgaans weinig kracht, omdat deze kracht in de richting van de natuurlijke positie en functie wordt uitgeoefend.

(Bron: Van de Veen et al.; Variance in Manual Treatment of Nonspecific Low Back Pain between Orthomanual Physicians, Manual Therapists, and Chiropractors, Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, 2005; vol. 28).