NL
|
EN
|
FR
|
DE
|
ES
Direct hulp
Tel: 0172 407 603

Informatie voor dierenartsen

Hernia Nucleus Pulposus (HNP)

HNP is een verouderde en in wezen onjuiste term. In de diergeneeskunde worden aandoeningen van de tussenwervelschijf tegenwoordig "intervertebral disc disease" (IVDD) genoemd. In de cervicale regio spreken we van "cervical disc disease" (CDD), en in de thoracolumbale regio van "thoracolumbar disc disease" (TLDD). De neurologische toestand naar gelang de ernst van de uitvalsverschijnselen wordt als volgt geclassificeerd:

Graad Neurologische status Proprioceptie Blaascontrole Diepe pijnperceptie
I Pijn + + +
II Paraparese - + +
III Parapalyse - + +
IV Parapalyse - - +
V Parapalyse - - -

(Tabel naar Griffith, 1982)

Dachshund

Bij IVDD is er sprake van degeneratie van de tussenwervelschijf die uiteindelijk leidt tot extrusie of protusie van de tussenwervelschijf en nucleus pulposus. Dit leidt tot compressie en contusie van het ruggenmerg en veroorzaakt afhankelijk van de ernst van afwijkingen symptomen zoals beschreven bij de classificering. De huidige behandeling van IVDD is conservatief (benchrust gecombineerd met NSAIDs dan wel corticosteroïden) of chirurgisch.

Vanuit AOMD oogpunt is er bij IVDD sprake van instabiliteit en afwijkende wervelstanden door de degeneratie van de tussenwervelschijf. Opheffing van de afwijkende stand door orthomanipulatie creëert ruimte voor de tussenwervelschijf en vermindert de ruggenmergcompressie en de symptomen. Orthomanipulatie kan gezien worden als een extra mogelijkheid voor behandeling van dieren met IVDD. Zie voor meer informatie over IVDD en orthomanipulatie bij onderzoeken en publicaties.