NL
|
EN
|
FR
|
DE
|
ES
Deel dit artikel: Delen via Facebook Delen via Twitter
Mevr. van de Kasteele
Border Collie Chico raakte verlamd tijdens zijn spel

Geen dijk was hem te hoog en geen sloot te ver. Het kon onze border Collie Chico nooit uitdagend genoeg zijn. Tot een jaar of vijf geleden. Weer rende Chico van de dijk af, de bal achterna, om vervolgens over een flinke sloot te springen. Het was zijn lust en zijn leven, tot dat ene moment. Ineens was het voorbij. Chico was verlamd, leek het wel. Niets kon hij meer, in die eerste minuten na de landing. Gelukkig trokken de ergste verschijnselen na een tijdje weg.

Onze eigen dierenarts zei een hernia, maar gaf geen uitzicht op herstel. We waren ten einde raad. Onze speelvogel die ineens was veranderd in een zielige hond. Na een speurtocht op internet kwamen we uit bij de praktijk voor orthomanuele diergeneeskunde in Noorden. Gelukkig konden we snel terecht en nog mooier was dat de eerste behandeling meteen aansloeg. Met veel rust en deskundige handen zorgde mevrouw Aharon ervoor dat onze Chico weer lichtvoetig werd, bijna als vanouds.

Haar diagnose: een plotse innerlijke bloeding in de zenuwbanen langs de ruggengraat van de hond had de (tijdelijke) verlamming veroorzaakt. Ook stonden sommige wervels niet meer goed. Na die eerste behandeling keken we weer met veel meer vertrouwen naar de toekomst.

Inmiddels zijn we, in januari 2011, ruim vijf jaar verder. Het ritje naar Noorden is een gewoonte geworden. Bijna iets om naar uit te kijken. Twee keer per jaar bezoeken we met Chico de praktijk. Ook voor onze eigen gemoedsrust. Wat mevrouw Aharon betreft zouden we ook met één bezoek per jaar kunnen volstaan. Chico doet het goed, hoewel de jaren gaan tellen. Veertien jaar is onze border ondertussen. Dijken op en af rennen is sinds het incident taboe, net als wilde sprongen. Maar dankzij de adviezen van mevrouw Aharon kunnen we nog steeds spelen met onze hond en genieten van zijn dartele natuur.

Een door haar voorgeschreven vitaminekuur zorgt ervoor dat de gewrichten van onze border soepel blijven. En dan zijn er nog haar handen, wonderhanden wat ons betreft. Binnen de kortste keren worden de wervels weer recht gezet. Lichtvoetig keren we vanuit Noorden altijd terug naar huis, de hond in de eerste plaats, maar ook de baas en het vrouwtje.

Opmerking dierenarts Aharon: Chico heeft waarschijnlijk een acute ruggenmerginfarct gehad: een bloeding in het ruggenmerg. Prognose voor een herstel is in het algemeen behouden. Met Chico ging het gelukkig goed.

Lees ook de volgende verhalen:
Teckel Antje had een ernstige hernia
Mevr. van den Berg
Teckel Antje had een ernstige hernia
Britse korthaar Loesje had rugproblemen
Dhr. de Jong
Britse korthaar Loesje had rugproblemen
Rottweiler Luca verstarde soms en begon te struikelen
Edmund en Esmeralda Hardenberg
Rottweiler Luca verstarde soms en begon te struikelen
Katten komen niet altijd op hun pootjes terecht
Mevr. Jonkman
Katten komen niet altijd op hun pootjes terecht

Ga direct naar ons socialmediakanaal:

Op zoek naar een orthomanuele dierenarts?