NL
|
EN
|
FR
|
DE
|
ES
Deel dit artikel: Delen via Facebook Delen via Twitter
anoniem
Ruggenmerg infarct bij een Engelse Stafford. Het verhaal van Steffy

Woensdag 25 januari, we waren buiten aan het spelen met Steffy, onze vrolijke en speelgrage Engelse Stafford van 5 jaar. Het apporteren van stokken en met name balletjes is wat zij het liefste doet. We speelden deze dag met een balletje en een werpstok. Er leek niets aan de hand te zijn tot Steffy ineens in elkaar zakte terwijl ze achter haar balletje aan rende en hem wilde pakken.

We schrokken ons kapot, en zij ook! Ze had zelfs iets weg van een zeehondje, zo lag ze te spartelen op de grond, het was echt vreselijk om te zien. Ze kon niet meer omhoog komen. in paniek hebben we haar voorzichtig opgetild en zijn direct doorgereden naar de dierenarts. Er was iets goed mis, maar wat?

Eenmaal bij de dierenarts werd duidelijk dat haar achterkant was verlamd. Zij kon niet meer staan en zelfs niet zitten. De dierenarts heeft met een hamertje getest of ze nog gevoel in haar beentjes had, maar ook dit was minimaal en moeilijk vast te stellen.

De dierenarts heeft foto's gemaakt van haar rug en ontdekte vocht in haar ruggenmerg. Volgens de dierenarts hadden we te maken met een hernia. Ze kreeg een injectie dex om het vocht te verminderen en we werden met pijnstillers naar huis gestuurd en kregen het advies: absolute bench rust, zeker 5 weken.

De eerste 24 uur zouden van cruciaal belang zijn, er zou enige verbetering op moeten treden. Naar verwachting zou het de volgende ochtend iets beter met haar gaan zeiden ze. We hebben in de woonkamer geslapen bij Steffy op de grond, omdat we haar niet alleen wilden laten en er goed op wilden blijven letten dat ze goed zou liggen. Platte ondergrond, niet op dikke kussens.

Het uitlaten was ook een hele klus. Omdat ze niet kon lopen of zitten was het erg lastig om haar behoeftes te doen. We hebben gebruik gemaakt van een lange sjaal die we om haar buik deden en zo omhoog hielden, zodat ze hopelijk hierdoor een beetje steun had om toch te kunnen plassen. 9 van de 10 keer keek ze alleen maar geschrokken om zich heen en durfde zich niet te bewegen. We hadden al uitleg gekregen van de dierenarts over hoe we haar blaas leeg zouden kunnen drukken, mocht ze dit zelf niet kunnen. Gelukkig is dit niet nodig geweest.

De volgende ochtend geen enkele verbetering. De dierenarts gebeld en die gaf nog steeds aan het de tijd en rust te geven, zij konden verder ook niets doen. Wel vroegen zij ons die dag en de dag erna nog terug te komen voor een extra injectie dex. De dierenartsassistente noemde de praktijk van drs. Aharon en gaf de tip daar eens te informeren. Dorit Aharon zou zeer gespecialiseerd zijn in onder andere verlamming en hernia's bij dieren.

De naam Aharon en kreupeldier.nl was ik al meerdere keren tegen gekomen tijdens mijn zoektocht op Google naar ervaringen over soortgelijke situaties. Waar we overigens niet vrolijk van werden want we lazen de vreselijkste dingen op verschillende forums. Wel lazen we veel goede ervaringen over de praktijk van dokter Aharon. Wij besloten direct de praktijk van drs. Aharon te bellen en konden gelukkig de volgende dag meteen terecht.

Eenmaal aangekomen bij de praktijk nam drs. Aharon ons mee naar buiten naar de aangelegen tuin en vroeg ons te laten zien hoe Steffy op dit moment loopt. Ze had al snel genoeg gezien en we konden mee de behandelkamer in. Drs. Aharon heeft ons allerlei vragen gesteld, Steffy bekeken en de foto's van de dierenarts goed bekeken. Ook heeft ze een wervel in haar rug recht kunnen zetten.

Drs. Aharon gaf gelijk aan dat we voor haar gevoel niet te maken hadden met een hernia maar met een ruggenmerginfarct. Ze legde ons uit wat dit precies inhield en heeft ons instructies gegeven over hoe we Steffy het beste kunnen tillen. Tevens legde ze ons uit hoe we Steffy konden masseren (want dit is erg belangrijk) en kregen we oefeningen en instructies mee over het uitlaten. Dit advies kregen we direct na de afspraak ook overzichtelijk toe gemaild.

Ook had drs. Aharon een handig tuigje voor ons zodat we Steffy beter konden uitlaten. Dit was een soort broekje met een hengsel eraan. Verder kregen we visolie capsules mee om de gewrichten soepel te maken. Om zeker te weten dat we met een ruggenmerginfarct te maken hadden en uit te sluiten dat Steffy niet snel een operatie nodig heeft, heeft drs. Aharon ons direct doorgestuurd naar een prive kliniek in Dordrecht waar we meteen terecht konden.

Hier zijn we zeer kundig geholpen en heeft Steffy onder narcose een MRI scan gehad. Hieruit bleek dat het klopte wat Dorit Aharon dacht, we hadden hier te maken met een ruggenmerginfarct en niet met een hernia. Het is erg belangrijk dat de goede diagnose wordt gesteld want er is een andere aanpak nodig.

Na 2 weken werden wij terug verwacht in de kliniek bij Drs. Aharon voor controle. De afgelopen 2 weken heeft Steffy op haar advies veel rust gehad en hebben wij dagelijks enkele korte oefeningen met haar gedaan. Langzamerhand zagen we verbetering. Van een hond totaal verlamd aan de gehele achterkant veranderde dit naar alleen een verlamde rechter achterpoot.

Vandaag kregen wij in de kliniek te horen dat ze meer mag gaan bewegen. We kregen een schema mee met advies over de massages, de oefeningen en het wandelen. Ook kregen we het advies te starten met fysiotherapie, in de zin van hydrotherapie (in het water op een loopband). Hier zijn we een week later mee gestart. Drs. Aharon heeft goed contact gehouden met de betreffende fysiotherapeut om de therapie in goede banen te begeleiden.

4 weken later stond onze vervolgafspraak met drs. Aharon. Zij was blij verrast om Steffy alweer zo goed te kunnen zien lopen. De behandeling en het advies hadden goed hun werk gedaan. In totaal zijn wij 10 weken bezig geweest met de hydrotherapie, het gaat steeds beter met Steffy.

Nu 4 maanden later hebben wij voor ons gevoel ons 'oude hondje' terug. Wij kunnen zelfs weer spelen met haar en haar favoriete balletje! Ze heeft er een klein 'sleepje' aan overgehouden met het rechter achterpootje wat eigenlijk alleen soms zichtbaar is wanneer ze rustig wandelt. Verder kan zij weer rennen en spelen, net als vanouds. Uiteraard zijn wij wel voorzichtiger met haar nadat we dit hebben meegemaakt.

Wij zijn ontzettend blij en dankbaar voor wat Dorit Aharon voor ons betekend heeft. Mevrouw Aharon is een hele lieve en kundige arts, dankzij haar kennis en inzicht is onze Steffy zo goed als volledig hersteld. Wij adviseren iedereen in een dergelijke situatie contact op te nemen met praktijk Aharon Orthomanuele Diergeneeskunde, het heeft onze Steffy er bovenop geholpen!

Lees ook de volgende verhalen:
Teckel Britta had vier tot vijf hernia
Mevr. van Wijngaarden
Teckel Britta had vier tot vijf hernia
Poes Odina had een oude bekkenbreuk.
Mevr. Beumer
Poes Odina had een oude bekkenbreuk.
Julius: Afscheid van een echte vriend
Fam. Bosma
Julius: Afscheid van een echte vriend
Australian Labradoodle Jeff trok zijn rechter achterpoot op
Fam. Penning
Australian Labradoodle Jeff trok zijn rechter achterpoot op

Ga direct naar ons socialmediakanaal:

Op zoek naar een orthomanuele dierenarts?