NL
|
EN
|
FR
|
DE
|
ES
Deel dit artikel: Delen via Facebook Delen via Twitter
Mevr. Kloos
Kater Baghera begon te zwalken

Ooit, acht jaar geleden, begon mijn kat Tijger te zwalken en raakte vervolgens verlamd. Toen kende ik Drs. Dorit Aharon nog niet. We hebben haar uiteindelijk moeten laten inslapen. Het was geen katwaardig bestaan.

Baghera is vijftien jaar. Van het ene op het andere moment begint hij te zwalken. Zakt door zijn achterpoten en gaat om de paar meter zitten. Foute boel, schrik me een ongeluk, met Tijger in mijn achterhoofd...direct naar de dierenarts. Het lijkt niet neurologisch te zijn. Traject is vervolgens röntgenfoto's en hoge dosis Metacam (pijnstilling). Het voelt niet goed. Niet wéér!!

Vrijdag 6 mei gebeld met Drs. Dorit Aharon en een afspraak gemaakt. We kunnen er direct maandag 9 mei 2016 terecht. Advies is tot die tijd: RUST. Dus: slaapkamer uitgeruimd, bed eruit en matras op de grond. Eten en drinken op een verhoging, kattenbak met lage instap en zonder kap. Een bench is oké, als het niet anders kan, maar dit is voor Baghera beter, geen stress. Gezellig met de baas een paar dagen op bed dus wat wil je nog meer. kroelen, slapen, kroelen etc....

Het is maandag 16.00 uur, drie en een halve dag rust gehad. Met een filmpje mee want ik ken hem. Hij loopt daar écht niet!! Na de anamnese en het lichamelijk onderzoek komt ze met de mededeling: De lage rugwervels staan kriskras, heupbeenderen zijn totaal ongelijk en een patella luxatie (losse knieschijf). Ze laat het me zien en ik zie inderdaad dat het bekken heel erg scheef staat. Wat de wervels betreft is dit niet te zien maar wel te voelen.

Ik word gevraagd hem af te leiden door te kroelen en ze zet zijn wervels en heupen recht. Ik sta versteld. Advies: stop maar met de Metacam (pijnstilling), heeft hij niet meer nodig, geef hem geen kans om te springen en over twee weken wil ik hem graag terug zien.

In die twee weken heeft hij niet gesprongen. Hoe heb ik dat gedaan? - Deuren dicht tussen de ruimtes zodat hij geen trap kan pakken. - Een lange plank met vloerbedekking naar de bank en deze tegen het kozijn zodat hij naar buiten kan kijken. - Alle stoelen op tafel en alles wat maar te bespringen was eruit of vol gezet. De tuin was al afgesloten en ook zodanig aangepast dat hij enkel kan rondlopen. - De eerste dagen veel rust boven op de slaapkamer en per dag opgebouwd met af en toe een uurtje "vrij lopen" beneden in de kamer en in de tuin.

Ik zie hem opknappen. Zijn waggelen wordt minder, de stukken die hij loopt meer. Na twee weken op controle: hij loopt weer normaal, het zitten gaat beter, zakt nog wel een beetje snel door omdat de knieschijf verschiet maar het is beduidend beter. Dat blijft opletten.

Advies: Hij mag wel weer voorzichtig ergens opspringen maar geen traplopen. Over drie à vier maanden op controle.

Het is augustus. Wederom, en nu trots, met een filmpje van Baghera waar hij goed op loopt naar Drs. Dorit Aharon. Baghera maakt gebruik van de planken met vloerbedekking, de deur naar de gang is altijd gesloten om traplopen te verhinderen. Vrienden en kennissen weten ervan en iedereen let op. Ik draag hem gewoon naar boven en naar beneden. Ik houd hem met zijn rug recht tegen mijn buik, blik op vooruit. Achterpootjes in mijn ene hand en zijn voorpootjes in de andere hand. We slapen inmiddels weer gewoon op bed (kreeg zelf rugklachten ;-)). Trapje ervoor zodat hij het bed op en af kan, kattenbak erbij, water en voer voor de nacht.

Twee dagen vóór deze laatste afspraak heeft hij in de tuin (nog steeds omheind) met een kat gevochten. De dag erna liep hij voorzichtiger en lag weer veel. Ze stelt een lichte verschuiving van een wervel vast. Wederom vasthouden, afleiden en hersteld. Per direct!

Toevallig vroeg één van mijn kennissen mij hoelang ik deze verbouwing in huis wil aanhouden? Wat een vraag! Zolang hij leeft natuurlijk!! Ik heb mijn lieve vrolijke Baghera nog.

Hij rent iedere dag zijn gekke ronde weer door de kamer, plank op, plank af, over de bank en met een noodvaart de tuin in en terug. Wat zijn wij blij!

Update 26-4-2017

Beste mevrouw Aharon,

Het gaat helemaal top met Baghera. Hij heeft nog steeds iedere dag dikke pret. Rent over de planken en door de tuin. Hij ziet er gezond uit. Fijne dag.

Met vriendelijke groeten

Jacqueline kloos

Lees ook de volgende verhalen:
Ossie, Shiba Inu
Mevr. Jackl
Ossie, Shiba Inu
Mali hield aan een worsteling een nekhernia over
Mevr. Keurntjes
Mali hield aan een worsteling een nekhernia over
Dobermann Sly heeft het Wobbler syndroom
Familie Den Toom
Dobermann Sly heeft het Wobbler syndroom
Teckel Sophie had een forse dubbele hernia
Coby & Kiek Rem
Teckel Sophie had een forse dubbele hernia

Ga direct naar ons socialmediakanaal:

Op zoek naar een orthomanuele dierenarts?