NL
|
EN
|
FR
|
DE
|
ES
Deel dit artikel: Delen via Facebook Delen via Twitter
Dhr. Kopp
Mechelse Herder Nero had wat moeite met springen

Gelukt! 1ste plaats met Nero met geweldige punten!

Nero (officieel Loco van de Berlex Hoeve) is een sterke, actieve, jonge en sociale Mechelse Herder. Ik kreeg Nero met bijna zes maanden. Hij was een zeer forse, gespierde, maar achter wat stijf lopende, jonge hond. Wat kenmerkend aan Nero was, was zijn grove bespiering en zijn dikke kont. Bij het lopen waggelde hij iets en hij liep wat scheef.

Toen ik met hem begon te trainen had ik het idee dat hij wat moeite met springen had. Hij deed het wel, en met plezier, maar kreeg niet makkelijk hoogte, wat voor zo’n jonge en sterke hond toch moeiteloos moet kunnen. Verspringen ging redelijk, hoog matig. Ik wist dat dit later tot blessures kon leiden. Ook liep hij nog steeds iets scheef.

Ik had bij Fyco, de Mechelse herder van mijn trainingsmaat Wim de Haan, meegemaakt wat Orthomanuele diergeneeskunde kon betekenen en heb toen een afspraak gemaakt bij dokter Aharon voor een sportkeuring. Na buiten wat heen en weer gelopen te hebben zodat zij zijn gangwerk kon beoordelen, mee naar binnen. “Laat de hond maar los”, waren haar eerste woorden binnen. Dat vond Nero wel leuk en toonde zijn prettige karakter door gelijk alles en iedereen uitbundig te begroeten en te onderzoeken.

Ik moest Nero laten staan en goed vasthouden, zodat dokter Aharon zijn gewrichten, wervels en spieren kon onderzoeken. Nu snap ik hoe haar handen zo stevig zijn geworden ;-) Zij vertelde na het onderzoek dat hij iets scheef liep, één achterpoot niet goed gebruikte en waarschijnlijk moeite met springen had!!! Precies de punten waarvoor ik kwam.

Nero bleek onder in zijn rug een wervel heel iets scheef te hebben staan die gelijk recht was gezet, wat ik niet eens gemerkt had. Zijn spieren stonden aan de binnenkant van de achterpoten te strak. Nero was sneller in de hoogte gegroeid dan zijn spieren hadden kunnen bijhouden. Heupen en andere gewrichten onderzocht en dat was allemaal goed.

Na twee weken moest ik terugkomen en tot die tijd Nero rustig houden, laten zwemmen en niet laten springen. Makkelijker gezegd dan gedaan met een Mechel van twaalf maanden die door rust alleen maar drift opbouwt ;-). Ik liet hem nu alleen uit, dus zonder mijn andere Mechel Hummer waar hij altijd, bijna gewelddadig, meespeelt.

De volgende dag merkte ik al dat Nero wat soepeler liep. Was dit gezichtsbedrog of echt? Na enkele dagen sprong Nero over een greppel en had schijnbaar meer hoogte en dus minder moeite om dit te doen. Ook leek het erop alsof zijn achterpoten soepeler waren en hij minder stijf en scheef liep. Zo zie je wat een heel iets scheef staande wervel voor invloed kan hebben! Zo’n iets scheef staande wervel is niet verwonderlijk als je nagaat hoe pups en jonge honden met elkaar omgaan. Doe je er niets aan dan kan dat later tot problemen leiden, vooral bij een hond die zwaar werk moet gaan verrichten. Ook alle onverwachte bewegingen in onze training kunnen zoiets opleveren, want het is natuurlijk topsport wat wij met onze honden doen!

Na twee weken moest ik terug komen en op 19 juni was ik weer in Noorden. Buiten weer lopen en dokter Aharon zag al gelijk dat hij nu (heel) goed liep. Mee naar binnen, wervels voelen en door dit onderzoek een conclusie trekken die ik in de praktijk al had ervaren. Hij stond nu heel mooi recht, liep heel erg goed en gebruikte zijn poten nu ook goed. De bewegingen waren veel soepeler. Nog vier weken rustig aan doen, voor de training de hond eerst warme spieren laten krijgen, zorgen dat zijn spieren verder kunnen aansterken (en hij was al zo sterk!) en na afloop uit laten lopen. Dan is hij zo helemaal in topconditie. Blij dat ik gegaan ben dus!

In april 2015 zag ik weer dezelfde symptomen, Nero was tegen een boomstam aan geklapt en had weer wat moeite. Twee weken voor het Regionale kampioenschap van Regio 2 van de NBG, dus op een slecht moment! Direct een afspraak gemaakt en naar mevrouw Aharon gegaan. Onderzoek wees uit dat hij een bloeduitstorting aan de binnenkant van zijn achterpoot had en zijn bekken/rug stond ook iets scheef. Met enkele ogenschijnlijk simpele handelingen was het probleem weer opgelost en moest het weer goed komen. Een week rust en die spier licht koelen na het lopen. Ook mocht Nero een week niet springen en wild doen anders schoten die rugwervels misschien weer terug. Twee weken daarna meegedaan aan het kampioenschap en alles ging goed. 1e plaats IPO 1 met 98-95-97=290 punten!

Nu, december 2015, had Nero volgens mij weer iets last van zijn knie, draaide daardoor zijn poot naar buiten en had moeite met springen over de meter. Weer naar mevrouw Aharon. Weer stond de wervel iets scheef, wat ook niet verwonderlijk is als je naar zijn manier van werken kijkt en vooral hoe hard hij bij het bijten in komt. Rechtgezet en weer de opdracht gekregen hem los te masseren voor de training omdat zijn spieren heel erg strak zijn. Met de eerste training zag ik alweer verbetering.

In april terugkomen. Nu maar een regelmatige servicebeurt van gaan maken. Is nu toch wel duidelijk dat dit soort 'onderhoud' heel belangrijk is voor onze werkhonden en ik raad het ook iedereen aan om het te doen.

Dorit, bedankt.

Lees ook de volgende verhalen:
Jack Russel Sammeke had een hernia
Fam. Dierckx
Jack Russel Sammeke had een hernia
Duitse Herder Mazzal wilde niet meer springen
Mevr. Engelkamp
Duitse Herder Mazzal wilde niet meer springen
Jachthonden in actie
T. Jacobs en L. Krispijn
Jachthonden in actie
Husky Gringo is het slagschip van ons sledehondenteam
Trudi Nieuwerf
Husky Gringo is het slagschip van ons sledehondenteam

Ga direct naar ons socialmediakanaal:

Op zoek naar een orthomanuele dierenarts?