NL
|
EN
|
FR
|
DE
|
ES
Deel dit artikel: Delen via Facebook Delen via Twitter
Astrid Altena
Galgo Belen en haar huisgenoten komen regelmatig op controle

Belen, wat in het Spaans zoiets als "kerststal" betekent, kwam afgelopen juni vanuit Scooby bij ons in huis. Naast mijn man Erik bestaat ons huishouden uit de zesjarige Galga Lizzy en de tienjarige Galgo Chill. Destijds heb ik hun tweeën bij Scooby gezien, toen ze daar in afwachting van adoptie zaten en ik bij Scooby vrijwilligerswerk deed. Het voelt heel grappig dat ik op dat moment nog helemaal niet kon vermoeden, dat deze heerlijke Galgo's ons later zouden verblijden met hun warmte en heel eigen karakters.

Kort voordat Belen naar Nederland kwam, hebben we vrij onverwacht en met veel verdriet afscheid moeten nemen van onze 11-jarige Galga Tattoo. Niet alleen wij, maar ook Lizzy miste Tattoo erg. Tattoo was haar steun en toeverlaat en ze trok veel met haar op. Lizzy kroop na het overlijden van Tattoo in zichzelf terug en begon slecht te eten. Op dat moment zijn we op zoek gegaan naar een nieuw hondenmaatje voor haar. Ons oog viel al snel op Belen, een Galga van drieënhalf jaar, stabiel van karakter en sociaal met andere honden. De kattentest had ze met vlag en wimpel doorstaan zoals blijkt op een YouTube filmpje en ze zou op korte termijn naar Nederland komen.

Belen heeft inmiddels de naam Niñja gekregen, vanwege haar bokkensprongen en energieke gehuppel door onze tuin. Het gaat geweldig! Wat een heerlijk Galgaatje! We moesten wel eventjes schakelen toen ze geen drieënhalf jaar, maar echt veel jonger bleek. De jongste windhond in onze roedel en gezin tot nu toe. Volgens de kattentest zou ze dan niet echt een jachtdrift hebben, maar dit dametje staat vooraan als een kat gesignaleerd wordt. Sterker nog, ze klautert op de rug van de andere rakkers om katten nog beter in het vizier te krijgen. Vogels zijn al helemaal niet vertrouwd bij haar in de buurt. Voor ons is dat helemaal geen probleem. Wij houden wel van een Galga met pit. Bovendien zijn wij zeer consequent met het aangelijnd houden van de rakkers buiten.

Niñja kan heel erg goed samen met Lizzy. Samen noemen we ze de 'brindle bitches'. Lizzy is inmiddels uit haar schulp gekropen en weer vrolijk en stabiel, zoals we haar kenden voor het overlijden van Tattoo. Ze gaan graag samen op onderzoek uit buiten, gooien met de tientallen knuffels in huis en liggen soms lekker bij elkaar. Tot onze verbazing heeft Niñja ook een hele fijne uitwerking op Chill, die normaal gesproken niet echt sociaal is met andere honden. Ook zij maken graag samen buiten een sprintje. Chill lijkt er ook respect voor te hebben dat er eindelijk een Galga in huis is, die net zo'n eetlust heeft als hij. Niñja presteert het binnen een paar minuten haar voerbak leeg te hebben; soms nog eerder dan Chill. Wij vinden de combinatie van verschillende leeftijden fantastisch. Niñja leert van de "oudjes" en zij houdt de oudjes jong, inclusief ons.

Niñja is heerlijk onbevangen, energiek en blij. Daarnaast is ze heel stabiel en ze luistert goed. We gaan deze zomer wel redelijk "sokloos" door het leven, want Niñja heeft een echte sokken fetisj. Ze kreeg het voor elkaar om binnen enkele minuten vier paar sokken van de waslijn te rukken en diep in de tuin te begraven. Ook in huis zijn sokken, pantoffels en ook onze voeten niet veilig voor haar. Knuffels worden overal naartoe gesleept en zelfs aan een hele berg knuffels heeft Niñja niet genoeg.

Ze vindt het heerlijk om met ons en de roedel erop uit te gaan, de natuur in. Ze loopt - ondanks haar jachtdrift - zonder trekken en goed aan de riem. Niñja keek ons in het begin ook met behoorlijk samengeknepen oogjes aan. Het is heerlijk om te zien hoe ze inmiddels veel helderder en opener kijkt.

Niñja is inmiddels ook ter controle bij orthomanueel therapeut voor dieren, dr. Aharon, in Noorden geweest (www.kreupeldier.nl). We zijn destijds via GINN met haar in aanraking gekomen toen onze oudere Greyhound en ex-racer Nikky erg kreupel was en we ons geen raad meer wisten. We zijn dr. Aharon zeer dankbaar voor haar expertise en voor wat ze nog voor hem heeft kunnen betekenen. Sindsdien hebben we al onze Galgo's onder controle bij haar. Meerdere zijn al heel goed geholpen aan scheefstaande bekken die soms erge lage rugpijn geven.

Niñja bleek een paar raar gedraaide nekwervels te hebben, die snel weer recht gezet zijn. Ze heeft ook op de praktijk meegedaan aan een wetenschappelijk onderzoek dat orthomanuele behandelingen nog verder zal verbeteren. We zijn ervan overtuigd dat veel meer windhonden met een verleden in de jacht en op de renbanen, pijn in rug, nek en gewrichten - soms onopgemerkt- hebben, die met orthomanuele therapie heel goed geholpen kunnen worden. Niñja is inmiddels lekker op gewicht aan het komen en ook Lizzy is gelukkig weer wat zwaarder.

De nieuwe stabiliteit en andere dynamiek in de roedel, geeft ook ons de rust en ruimte om het verlies van Tattoo te verwerken. Tattoo was toen ze bij ons kwam een onzekere hond, vooral naar mannen en daarmee naar Erik. Het heeft lang geduurd voor hij haar vertrouwen kon winnen. Toen die band er eenmaal was, was die sterk. Hij mist haar, net als ik, dan ook erg. Niñja's onbevangenheid in huis doet ons opleven. Ze heeft haar eigen plekje hier inmiddels gevonden en wij met haar.

De komst van levenslustige Niñja is nauw verbonden met het heengaan van Tattoo. Ze zal altijd onderdeel uit blijven maken van onze roedel en ook in het gedrag van Lizzy - dat ze zo van Tattoo kopieerde - blijft ze voortbestaan. We zijn heel dankbaar voor wat Tattoo met ons deelde en wat we haar hebben kunnen geven. Daarom, in liefdevolle nagedachtenis aan onze dappere Tattoo, willen we tot slot even bij haar stilstaan.

Those we love don't go away. They walk beside us every day. Unseen, unheard, but always near. Still loved, still missed and very dear.

Astrid & Erik

Lees ook de volgende verhalen:
Dani 9 jaar na een nekhernia
Mevr. Jager
Dani 9 jaar na een nekhernia
Kurt, mijn liefste maatje.
Edith Hagens
Kurt, mijn liefste maatje.
Yesss; we did it!!
Carlien Harms
Yesss; we did it!!
Katten komen niet altijd op hun pootjes terecht
Mevr. Jonkman
Katten komen niet altijd op hun pootjes terecht

Ga direct naar ons socialmediakanaal:

Op zoek naar een orthomanuele dierenarts?