Deel dit artikel: Delen via Facebook Delen via Twitter
Karin Folkerts en Marjan Eikelenboom
Snoezelhonden Ivaylo en Musi

Dieren kunnen positieve effecten hebben op mensen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het omgaan met huisdieren zowel lichamelijke als geestelijke voordelen heeft. Vanwege deze gunstige effecten worden er steeds vaker huisdieren ingezet in de zorg. De huisdieren kunnen worden ingezet op twee manieren. Stichting Snoezelhond biedt beiden aan en werkt met honden en katten.

Ivaylo de Snoezelhond

Ivaylo heeft inmiddels al aardig wat specialisten gezien en we hebben besloten hem niet meer in te zetten als Snoezelhond. Hij deed het geweldig en genoot van alle aandacht. Hij was een superknuffel en had al een eigen fanclub opgebouwd in de korte tijd die hij werkzaam was.

Wat is er allemaal gebeurd? Ivaylo is nu 7 maanden bij ons maar de problemen zijn kort getikt het gevolg van zijn verleden door menselijk (mis)handelen. Op een dag met wandelen gaf Ivaylo een gil. Ik dacht eerst dat ik over zijn poot heen was gereden maar dat klopte niet. Als je over een poot rijd dan houden ze, als ze last hebben, een poot omhoog en niet hun kop omlaag.

Er was geen beweging meer in Ivaylo te krijgen, dus naar de dierenarts. Bij de dierenarts werden er foto's gemaakt waar geen absurde afwijkingen te zien waren in de hals, maar voor de zekerheid werden de foto's doorgestuurd naar Dokter Hopmans in Roden. Er zat een kogel in de hals, maar weghalen was niet zonder risico dus lieten we die zitten waar die zat.

We waren nog niet thuis van de dierenarts of er was al gebeld. De dag erna konden we al in Roden verschijnen met een nuchtere Ivaylo voor een contrastfoto wat onder narcose gedaan moest worden. De dag erna dus naar Roden waar Ivaylo eerst werd bekeken en onderzocht. Hij kon zijn nek al beter bewegen dan de dag ervoor dus de foto was niet nodig, maar er kwamen wel andere dingen aan het licht.

Rechts achter was er uitval (wat we al gemerkt hadden aan de hand van druppelen en neerzetten van zijn poot) en er was een probleem met de lage rug, allicht veroorzaakt door een luxatie of verzakte rugwervel wat teveel ruimte veroorzaakte. Na het advies om eten en drinken hoog aan te bieden, een tuig te gebruiken en vooral rustig te bewegen en Onsior te blijven gebruiken, gingen we naar huis.

Gelukkig geen contrastfoto, de opluchting was groot. De dag erna was het lopen echter ineens zo slecht geworden en druppelde Ivaylo zo erg dat ik niet meer wist wat ik moest doen en besloot contact op te nemen met drs. Aharon in Noorden, orthomanueel therapeut voor dieren. Rithro is 10 jaar geleden bij haar onder behandeling geweest en we hebben alle vertrouwen in haar kunde en werk.

Dokter Aharon bekeek Ivaylo, liet hem een paar keer lopen en had het al snel genoeg gezien dus tijd voor het onderzoek. Ik zeg altijd dat ze ogen op haar vingers heeft, want ze voelt echt alles. Dokter Aharon constateerde veel dingen waaronder een oude schouderblessure waar Ivaylo nog steeds last van heeft. Ze heeft zijn hele rug moeten corrigeren en heeft een hoop werk aan hem gehad. Dit heeft allemaal te maken met zijn zware verleden waarbij hij waarschijnlijk veel slaag heeft gehad op zijn rug. De incontinentie is een van de gevolgen.

Advies voor toen was vooral rust, rust en nog eens rust. Wel 6x per dag 10 minuten even uit, maar geen afstapjes van stoepen, geen sprongen, geen gekke dingen en vooral alleen vlak lopen en geen drempels. Daarnaast kreeg hij Gabapentine mee voor de pijn en kreeg Ivaylo een werkverbod. Alles wat ze heeft gecorrigeerd moet tenslotte wel op zijn plek blijven. Voor mijn gevoel klopt dit ook beter qua behandeling. Als mijn schouder uit de kom ligt dan kan ik wel een pijnstiller nemen maar daarmee zit mijn schouder nog niet op zijn plek, alleen de pijn is dan minder (gelukkig wel, maar het probleem is er nog).

Na 2 weken werden we terug verwacht. In die twee weken hebben we Ivaylo zoveel mogelijk in een bench gehouden, wat hij niet gewend was maar wel veiliger met het oog op de andere honden. Om dat goed te laten verlopen, ben ik naast zijn bench gaan slapen, want het ging goed zolang ik in beeld was maar ik moest niet uit zicht gaan.

Afgelopen maandag waren we weer terug en we hadden zelf al gezien dat Ivaylo zijn gedrag veranderde. Hij is vrolijker, is nu zelfs zonder pijnstillers, hij is blijer, kijkt beter maar heeft met lopen zijn kop hoog en loopt veel beter. Beter dan hij ooit gedaan heeft. Hij mag nu langzaam aan de lijn het lopen weer opbouwen. Voor hem is het nu dus belangrijk dat hij lekker hond kan zijn en mag genieten. De bench mag open blijven en voor Ivaylo is het nu belangrijk dat hij op een hondwaardige manier bij ons zichzelf mag zijn. Hij is dus met Snoezelpensioen.

Ivaylo heeft ook een paar keer over een pressure plate gelopen (voor en na de behandeling). Dit een mooie manier om wetenschappelijk aan te tonen wat deze behandeling doet en kan betekenen. Na het succes met Ivaylo zijn we ook met onze Musi bij dokter Aharon geweest. Naast de correctie heeft Musi medicijnen gekregen, want er is altijd een reactie op een correctie. Nu kan hij ook zonder pijn bewegen.

Wij merken al verschil, hij is rustiger en kan nu ook veel beter slapen. Het zou voor hem ideaal zijn als hij gaat zwemmen. Tot nu toe gaat hij al tot zijn buik in het water, maar die bal? Die mogen we nog steeds zelf halen als die te ver weg drijft. Langzaam zullen we Musi gaan voorbereiden op zijn werk als Snoezelhond maar voorlopig is er voor hem nog te veel te ontdekken en te beleven dus we doen het kalm aan!

http://www.snoezelhond.nl/

Lees ook de volgende verhalen:
Cavalier King Charles Spaniel Dani was door een andere hond aangevallen
Mevr. Elbertse
Cavalier King Charles Spaniel Dani was door een andere hond aangevallen
Terrier Noeska raakte verlamd na een val van de trap
Mevr. van der Neut en de heer Blanken
Terrier Noeska raakte verlamd na een val van de trap
Teckel Bram raakte plotseling verlamd
Martin en Simone Verheul
Teckel Bram raakte plotseling verlamd
Duitse Herders Kay en Indy hadden klachten op jonge leeftijd
Fam. de Beer
Duitse Herders Kay en Indy hadden klachten op jonge leeftijd

Een vraag of een afspraak?