NL
|
EN
|
FR
|
DE
|
ES
Deel dit artikel: Delen via Facebook Delen via Twitter
Dhr. de Haan
Mechelse Herder Fyco wordt na behandeling Nederlands kampioen

Twee weken voordat ik af zou reizen naar Italië om daar met Fyco (Mechelse Herder van 5½ jaar) voor het eerst mee te doen aan de Wereld Kampioenschappen Africhting voor Mechelse Herders, gebeurde ons dit:

Medio april 2012 deed ik met Fyco mee aan de Regionale Kampioenschappen Africhting (IPO). Tijdens het appèl, apporteren over een klim schutting (180 cm hoog), wilde Fyco de terugsprong niet maken. Bij de volgende oefening, “vooruit sturen” (op hoge snelheid bij je weg rennen), begon Fyco met een bolle rug te lopen en staakte hij zijn oefening.

Ik heb ons teruggetrokken uit de wedstrijd en ben direct naar een dierenarts gegaan. In eerste instantie werd er gedacht aan "obstipatie". Uit voorzorg toch ook maar een röntgenfoto van zijn rug laten maken. Uit nadere analyse van de foto bleek een wervel in zijn onderrug verschoven te zijn.

Een dag voor vertrek heeft Fyco een ruggenprik gekregen om op de wereldkampioenschappen te kunnen presteren. Fyco is uiteindelijk 58-ste geworden.

Na de wereldkampioenschappen zou ik Fyco drie maanden rust geven. Fyco had na de wereldkampioenschappen veel last en stond slecht op. Tijdens de rustperiode is mijn vrouw gaan Googelen en kwamen wij met dokter Aharon in aanraking.

Bij ons eerste bezoek aan dokter Aharon ontdekte zij dat Fyco een afgeknelde zenuw in zijn onderrug had. Normaal gesproken is dit einde sport voor een hond. Aangezien Fyco nog veel te jong is om te stoppen, wilden we graag dat dokter Aharon Fyco ging behandelen. Tijdens de eerste behandeling hebben wij dit met dokter Aharon besproken. Na een kort onderzoek vertelde dokter Aharon ons: “ik ga Fyco terug de sport in helpen”.

Dokter Aharon heeft de ruggenwervel van Fyco rechtgezet. Fyco mocht de komende twee weken alleen maar aangelijnd rechte stukjes lopen. Hij mocht zeker niet springen, ook niet de auto in. Hou een jonge temperamentvolle Mechelse Herder maar eens rustig.

Twee weken later, tijdens de eerste controle, bleek de rug van Fyco nog een zeer kleine correctie nodig te hebben. Na vier weken (een week voordat wij met vakantie gingen) mocht ik weer met Fyco een lichte training uitvoeren (zonder te springen en zonder pakwerk). Na deze training zou ik Fyco op de hondenclub nog even uitlaten voordat ik weg zou gaan.

Tijdens het uitlaten liet iemand anders van de club zijn honden los en die kwamen met een noodgang op Fyco af. Een kort hevig gevecht was het gevolg. Ik was bang dat zijn rug weer de verkeerde kant op zou gaan, want wendingen maken mocht Fyco nog niet.

Na mijn vakantie heb ik dokter Aharon voor de zekerheid opnieuw bezocht. Fyco’s rug was nog prima in orde. Ik kon dan ook de training weer volledig hervatten. Gedurende deze trainingen (augustus en september) is Fyco regelmatig zwaar belast.

Een week voordat ik met Fyco mee zou doen aan de Nederlandse Kampioenschappen Africhting voor Belgische Herders, sloeg het noodlot weer toe: Fyco werd gegrepen door een Amerikaanse Bulldog. Fyco bloedde hevig uit zijn oog en had een paar gaten in zijn kop. Ik was nu echt bang dat het afgelopen zou zijn met de sport. Na herstel door een dierenarts heb ik toch meegedaan aan de wedstrijd.

Fyco is uiteindelijk Nederlands Kampioen geworden!

Gisteren (26-11-2012) is Fyco nogmaals gecontroleerd door dokter Aharon. Alles is goed met Fyco, ondanks de zware belastingen tijdens de trainingen.

Dankzij dokter Aharon kan Fyco weer op hoog niveau sporten. Mei 2013 doet Fyco weer mee aan de Wereld Kampioenschappen Africhting, wie had dat gedacht... Dokter Aharon: mijn dank is GROOT.

Ik heb gedurende deze periode wel al een nieuwe pup besteld (voor het geval Fyco moest stoppen met de sport). Gelukkig heeft de eigenaar van de teef de dekking uitgesteld tot eind 2013, zodat ik nog een jaartje of twee met Fyco door kan sporten. Fyco vindt het veel te leuk om te stoppen met de sport.

In 2013 is Fyco 10de geworden op de Wereldkampioenschappen van de Mechelse herders te Slovenië. Eind 2013 heeft Fyco zijn laatste wedstrijd gedraaid. Uiteraard heb ik Fyco daarna nog een keer laten controleren door dokter Aharon zodat Fyco fit en "recht" van zijn oude dag kon genieten. En dat heeft hij ook zeker gedaan. Fyco is helaas op 11-12-2018 (12,5 jaar) overleden. Zijn as is uitgestrooid op "zijn plek" waar hij met hart en ziel heeft gewerkt (zie foto hieronder).

Ik ga zeker met mijn volgende pup voor een sportkeuring naar dokter Aharon. Puppen maken de meest rare capriolen waardoor het één en ander scheef kan komen te staan. Om dan met een valse start te gaan sporten, kan op latere leeftijd een probleem worden zoals Fyco heeft gehad. Ik ben blij dat ik dokter Aharon heb ontmoet. Nogmaals bedankt dokter Aharon! Met vriendelijke sportgroet, Wim (en een poot van Fyco)

Lees ook de volgende verhalen:
Loekie is exact 6 jaar na zijn hernia overleden
Fam. Hellingman
Loekie is exact 6 jaar na zijn hernia overleden
Jack Russell Nina doet aan Flyball
Mevr. Meijer-Schaller
Jack Russell Nina doet aan Flyball
Franse buldog Kiki had met 6 maanden al ED
Mevr. Rusink
Franse buldog Kiki had met 6 maanden al ED
Teckel Jimmy had een hernia met verlammingsverschijnselen
Sanny Brouwer en Toine Oerlemans
Teckel Jimmy had een hernia met verlammingsverschijnselen

Ga direct naar ons socialmediakanaal:

Op zoek naar een orthomanuele dierenarts?