NL
|
EN
|
FR
|
DE
|
ES
Deel dit artikel: Delen via Facebook Delen via Twitter
Mevr. Bolwijn
Border Collie Blizz liep met 8 maanden een blessure op

Op 1 januari 2004 werd ze dan eindelijk geboren. 1 ½ jaar wachten op je nieuwe pup is een lange tijd. Zeker als het je eerste Border Collie is, waar je jezelf uitermate op hebt voorbereid. Na jaren agility bedreven te hebben met een schapendoes en een Nizinny, nu dan eindelijk de keuze voor minder haar en meer temperament. Het inburgeren, opvoeden en leren ging voorspoedig, dus Blizz groeide op tot een leuke, vriendelijke en sociale hond. Enigszins hyperactief, maar wat wil je.

Helaas liep dit meisje (8 maanden oud) tijdens een boswandeling een blessure op. Tijdens het daaropvolgende bezoek aan de dierenarts in de gemeente waar ik woon, werd een oppervlakkige wond aan de binnenzijde van haar achterpoot, net boven de hak, geconstateerd. Deze wond werd gehecht. Omdat de achillespees zichtbaar was, heb ik bij de dierenarts erop aangedrongen om vooral te kijken of de achillespees niet was beschadigd. Het antwoord was "nee", deze was niet beschadigd.

Na ruim een week liep Blizz weer op 4 poten maar iedere keer als ze haar gewonde poot op de grond zette, leek het alsof ze er doorheen zakte. Dus maar weer terug naar de dierenarts. Zij constateerde dat de wond goed genezen was en begreep niet goed waar het probleem vandaan kwam. Ze vermoedde een knie blessure maar was daar niet zeker van. De suggestie dat er misschien een probleem was met de achillespees werd van de hand gewezen.

Aangezien ik al een aantal jaren met mijn honden bij Dorit Aharon kom voor de sportkeuringen, leek het mij een beter idee om naar haar toe te gaan in plaats van verder te gaan dokteren bij de plaatselijke dierenarts. Vrijwel direct nadat Dorit Aharon Blizz had zien lopen, constateerde zij een gescheurde achillespees en stuurde mij meteen door naar Dr. Schaeffer van Dierenkliniek Binnenhof in Almkerk.

Mijn hondenwereld stortte in. De achillespees van Blizz was, waarschijnlijk door ijzerdraad, voor 2/3 deel glad doorgesneden en voor het overige deel kapot gescheurd. Intussen waren er 2 weken verstreken tussen de dag van het ongeluk en het stellen van de juiste diagnose. De dag hierna werd ze geopereerd en gingen we een langdurige periode van spalken en revalidatie tegemoet.

De vooruitzichten voor haar om te kunnen sporten (agility) na genezing waren niet bemoedigend. Natuurlijk weet ieder verstandig en rationeel denkend mens dat er meer in de wereld te doen is voor honden dan agility, maar toch, als je hart en ziel daar ligt... Dr. Schaeffer heeft met al haar kundigheid de peesuiteinden weer kunnen bevestigen aan de botten en spieren. Vervolgens is de poot in een spalk gegaan waardoor de hele poot gefixeerd werd. We gingen weer naar huis met het advies om rust te houden!!!!! Ooit geprobeerd met een Border Collie van 8 maanden???

Met angst om mijn hart beleefde ik de volgende dagen...zal ze zich rustig houden? Zal haar karakter niet beïnvloed worden? Zal het volledig genezen? Zoveel vragen waar nog geen antwoord op te geven was. Dr. Schaeffer was gematigd positief na de operatie, ze verwachtte 80% krachtherstel na ca. 8 maanden.

Zelden zo’n voorbeeldige pup gezien. Ze was lief en ondanks haar beperkingen sociaal en vriendelijk en bewoog zich gecontroleerd en rustig. Wat een flexibiliteit in karakter. Na 6 weken kwam het groot uur U. De spalk werd verwijderd en ze moest weer gaan lopen op 4 poten.

Vrijwel direct na het verwijderen van de spalk heb ik een afspraak met Dorit Aharon gemaakt om het revalidatie programma met haar door te nemen en het herstel zo goed mogelijk te begeleiden. Het devies was: veel masseren, vele oefeningen meerdere malen per dag uitvoeren, overal stukken vloerbedekking op een anders te gladde vloer en niet iedere keer in paniek raken als ze wild aan het spelen was, tegen me opsprong, uit de auto sprong voordat ik haar kon tegenhouden en me ontsnapte en gauw de trap op rende.

Dankzij de hulp van Dorit Aharon en een aantal lieve vrienden is Blizz zo goed als de oude. We mogen zelfs voorzichtig beginnen aan agility training. Ze is nog steeds een lieve en temperamentvolle Border Collie met een passie voor het leven. Dank aan allen.

Mw. Bolwijn en Blizz

Lees ook de volgende verhalen:
Labrador Berry had een nekblessure opgelopen
Aad en Berry Lok
Labrador Berry had een nekblessure opgelopen
Teckel Lotje had bijna graad 5 hernia
Fam. Koster
Teckel Lotje had bijna graad 5 hernia
Galgo Belen en haar huisgenoten komen regelmatig op controle
Astrid Altena
Galgo Belen en haar huisgenoten komen regelmatig op controle
Katten komen niet altijd op hun pootjes terecht
Mevr. Jonkman
Katten komen niet altijd op hun pootjes terecht

Ga direct naar ons socialmediakanaal:

Op zoek naar een orthomanuele dierenarts?