Ervaringen van onze klanten

Lees ervaring:
"Dani"
Deel dit artikel: Delen via Facebook Delen via Twitter
mw. Jager
Dani

Dani is een standaard ruwharige teckel van 3 jaar oud. Van pup af aan is het een enorme actieve en sportieve hond die stapelgek is op spelen, apporteren en zwemmen.

Afgelopen jaar zijn wij met vakantie geweest en Dani gaat altijd mee. Tijdens onze vakantie heeft hij veel gezwommen en gelopen. Met name het zwemmen vindt hij leuk en we konden met goed fatsoen niet langs de kust lopen, of hij begon enorm te trekken en wilde naar het water toe. Dani had toen nog een gewone halsband om en een populaire looplijn op een catrol van 8 meter. Hierdoor kwam er vaak druk op zijn nek te staan. Verder had ons appartement in ItaliŽ een tegelvloer. Helaas hebben we Dani van jongs af aan niet afgeleerd om op de bank te springen. Enfin, u voelt het vermoedelijk al aankomen.

Nadat we terug waren van vakantie sprong hij van de een op de andere dag niet meer op de bank. Ook was hij voor zijn doen stil en lag veel te slapen. Hij wilde nog wel buiten op het veld achter zijn bal aanrennen en met zijn rubberen kip spelen, maar toch was het anders. Nadat we 3 weken terug waren van vakantie zakte hij door zijn achterhand heen. Gelukkig kon hij nog wel lopen, maar het ging moeizaam en hij struikelde veel. Ik ben direct naar de dierenarts gegaan en dezelfde middag zijn er onder narcose fotoís van zijn rug en nek gemaakt. Dani bleek een nekhernia te hebben en moest het rustig aan doen. Ook kreeg hij voor een week een lage dosering Prednison mee. Ons werd geadviseerd om een buiktuigje aan te schaffen en een gewone riem te gebruiken.

Ik had er toch geen goed gevoel over en wist niet goed wat ik hier mee aan moest. Daarom ben ik op het internet gaan surfen. Al snel kwam ik de naam dr. Aharon tegen en las ik de ervaringen van andere mensen die een teckel hadden met een (nek)hernia. Ik heb een afspraak gemaakt en kon de week daarop al bij haar terecht. Ook heb ik mw. Velleman van de Nederlandse Teckelclub gebeld. Zij gaf me het advies om naar dr. Aharon te gaan en Dani niet te laten opereren.

Dr. Aharon constateerde net als onze dierenarts een nekhernia. Ze heeft Dani ter hoogte van zijn nek gemanipuleerd. Vervolgens gaf ze ons instructies mee. We moesten etensbakken op een standaard aanschaffen en Dani vitamine B gaan geven. Ook werd hem 2 weken volledige rust voorgeschreven en mocht hij absoluut niet meer rennen, springen, spelen of wat dan ook. Uitlaten mocht niet langer dan 6x per dag 10 minuten (rechtlijnig), en aan een riem die niet langer mocht zijn dan 1 meter. Ook bleek Daniís bench te klein. Ik heb een grotere bench voor hem aangeschaft en heb hem daar de 2 weken daarna een paar keer per dag ingedaan, zodat hij volledig kon rusten. Verder is iedereen gevraagd om niet meer aan onze deur aan te bellen. Dani springt dan huizenhoog en dat mocht absoluut niet meer.

Na de 1e behandeling van dr. Aharon is Dani een paar dagen erg moe geweest en kon je nog niet veel merken. Na de 5e dag merkte ik een verschil. Hij liep buiten beter en werd ook weer wat actiever. De dagen erna ging het iedere dag een beetje beter. Na 2 weken moesten we weer terugkomen bij dr. Aharon. Gelukkig bleek zijn nek nog goed te zitten en hoefde hij niet te worden gemanipuleerd. Hij mocht langzaamaan weer wat meer gaan lopen, ook in huis, maar verder mocht hij nog niets en moesten we supervoorzichtig zijn. Over 3 maanden terugkomen en na een maand telefonisch contact opnemen hoe het met hem ging.

In deze tijd zijn we nog een keer met vakantie geweest. Achteraf gezien is hij daardoor iets achteruit gegaan, hoe rustig we hem ook hebben gehouden. Dit merkten we vooral aan het lopen en het vele struikelen tijdens de wandelingen. Ook had ons vakantiehuis wederom een gladde tegelvloer en dat is niet goed in verband met het uitglijden; gelukkig hebben we thuis tapijt. Nadat we weer thuis waren en ik telefonisch contact met dr. Aharon had opgenomen, werd ons geadviseerd om nog steeds erg voorzichtig te zijn (graadmeter: het struikelen). Maar we mochten wel proberen met hem te gaan zwemmen.

Hiervoor zijn we naar Aquadog gegaan in Berghem. Dit is een zwembad voor honden die allemaal iets mankeren. Het water heeft een temperatuur van 34 graden Celcius en iedere hond krijgt een zwemvest om. Wel moest de eigen dierenarts eerst toestemming geven in verband met de hart/longfunctie. Na de eerste keer zwemmen merkte we aan Dani al het verschil. Hij moest wel even wennen aan het douchen en masseren, maar inmiddels staat hij aan een slappe lijn ongeduldig te wachten wanneer het ďzwemfeestĒ kan beginnen.

Hij vindt het geweldig en wat voor hem heel belangrijk is, hij kan zijn energie weer een beetje kwijt waardoor hij weer een vrolijke teckel is geworden. Ook loopt hij nu veel beter, tijdens een wandeling struikelt hij nog maar 1 of 2 keer. Dani zwemt nu 2 maanden en zijn spieromvang is al aardig aan het terugkomen. De eerste 6 weken zwom hij 2x per week, nu nog 1x in de week. In de toekomst wil ik preventief met hem gaan zwemmen. Omdat zwemmen zo ongeveer het beste is wat je met hem kunt doen en hij er geen blessures van kan krijgen. Ook bouwt hij spiermassa op wat de kans op blessures c.q. een hernia verkleint.

Afgelopen week waren de 3 maanden voorbij en zijn we weer voor controle bij dr. Aharon geweest. Zij was uiterst tevreden. Daniís nek zat nog steeds goed en ze vond hem goed lopen. In de toekomst zullen we Dani een enigszins aangepast leven moeten geven. Springen op de bank is uit den boze. Gelukkig hebben we hem dat de afgelopen maanden afgeleerd. Alleen hebben we nog een probleem als er mensen aanbellen, dan sprint hij tot de deurkruk. Ook dit moeten we hem nog zien af te leren. Spelen met zijn kip en met een bal mag niet meer. De kip omdat hij er fors mee schudt wat belastend is voor zijn nek. De bal omdat korte wendingen zijn rug geen goed doen. Verder is het spelen met grote honden taboe. Ook al is het niet altijd kwaad bedoeld, maar een poot op Daniís rug kan funest zijn. Dit is voor ons nog het grootste probleem. Mensen zijn onwetend en laten hun grote viervoeters vaak overal loslopen. We wonen vlakbij de Maas, voor Dani zou het zwemmen in de Maas in de zomer perfect zijn. Helaas, er lopen te veel grote honden. Ik durf het risico niet (meer) te lopen.

Wat mag hij wel? Hij mag weer lekker loslopen en volgend jaar op het strand en de zee in. Ook gaan we natuurlijk verder met het zwemmen bij Aquadog. Daarnaast zijn Dani en ik thuis aan het oefenen om speeltjes en snoepjes te verstoppen die hij moet gaan zoeken. Dat vindt hij leuk en superspannend. Al met al zijn we samen bezig om alternatieven voor hem te bedenken die hij leuk vindt om te doen en die niet belastend zijn voor zijn rug/nek.

Wij zijn blij dat we direct naar dr. Aharon zijn gegaan en dat ze hem in korte tijd weer op de been heeft kunnen helpen. De duidelijke instructies die zij geeft over hoe je om moet gaan met een hond die een nekhernia heeft, hebben ons erg geholpen.

Dr. Aharon, wij willen u hierbij hartelijk danken voor al uw goede zorgen. Ook mw. Velleman van de Nederlandse Teckelclub en Aquadog willen wij bedanken. Hierbij treft u nog 2 fotoís van onze waterrat aan, zodat u zich een beetje kunt voorstellen wat een woelwater het is.

mw. Jager juli 2008

Inmiddels is het ruim een jaar geleden dat er bij onze teckel Dani een nekhernia is geconstateerd. In april 2008 zijn we voor het laatst voor controle naar dr. Aharon geweest. Het was toen een half jaar geleden dat zij hem voor het laatst had gezien. In dat half jaar heeft Dani geen klachten gehad. Zijn spiermassa is flink toegenomen door het zwemmen, dat we nog steeds om de 2 weken bij Aguadog Nederland doen. Helaas bleek bij de laatste controle Daniís nek toch niet helemaal goed te zitten. Dat hadden zowel dr. Aharon als wij totaal niet verwacht. Na te zijn gemanipuleerd moest Dani het een week rustig aan doen. Hij mocht wel gewoon los lopen en zwemmen, maar niet meer tegen de jetstreams in. In april 2009 voor controle terugkomen, dus dat was uiteindelijk toch goed nieuws.

Momenteel gaat het erg goed met Dani. Na zijn behandeling in april kreeg hij eerst een lichte terugval. Dat merkten we doordat hij tijdelijk meer ging struikelen. Door omstandigheden heeft hij de weken daarna minder ver gelopen dan normaal. Dit heeft hem duidelijk goed gedaan. Ik durf het bijna niet te zeggen maar momenteel springt Dani weer op de bank, iets dat hij voor de controle van dr. Aharon niet deed. We weten dat dit niet goed voor hem is, maar iedere keer als we hem er afzetten, springt hij er weer op. Ik kan u vertellen dat hij dit erg lang volhoudt! Nu laten we hem zijn gang gaan, hij mag al zoveel niet meer.

Verder loop ik iedere dag 2x een half uur en 2x een kwartier met Dani. Nog steeds aan het tuigje en de korte riem. Uiteraard mag hij soms loslopen of met kleine honden spelen. Dat gaat prima.

In onze vakantie zijn we voor het eerst weer met hem naar het strand geweest. Dit blijkt lastig omdat Dani met alles dat hij te pakken krijgt gaat schudden. Hij is dan erg enthousiast en weet van geen ophouden. Ook graven vindt hij erg leuk. De dagen daarna struikelt hij dan tijdens het uitlaten weer wat meer. In de toekomst moeten we zorgen dat als we met hem naar het strand gaan, hij alleen nog maar tennisballen uit het water mag halen. Hier kan tenminste niet mee worden geschud.

Ook mag hij thuis nu echt niet meer met speeltjes spelen. De laatste tijd gaf ik hem nog wel eens een balletje. Hier kan niet mee worden geschud, dacht ik nog. MaarÖ. de bal verstopt Dani onder de bank en vervolgens wringt hij zich in alle mogelijke bochten om het ding er weer onderuit te halen. Ik denk dat dit de oorzaak is geweest dat Daniís nek bij de laatste controle niet helemaal goed zat.

Al met al, het gaat momenteel goed met Dani en we zijn zeer tevreden. We realiseren ons dat het op en van de bank springen niet goed voor hem is, maar hoe leg je hem dat nu uit?

Hierbij stuur ik u wederom 3 fotoís van onze kanjer. Twee, hoe kan het ook anders, waar Dani op het strand is. De ander volledig in rust. Zegt u nu zelf, zou u er geen moeite mee hebben om hem dit te ontzeggen?

Lees ook de volgende verhalen:

Een vraag of een afspraak?